2014. március 4., kedd

Március 1 az International Hug- a- Librarian-Day (Ölelj meg egy könyvtárost nemzetközi világnap!)

Március 1-jén van az International Hug-a-Librarian-Day (Ölelj meg egy könyvtárost!) nemzetközi világnap.  A képen Móra könyvtárigazgató úr szivarozik elégedetten Fischof Ágota, az első magyar szakképzett női könyvtáros társaságában a szegedi Somogyi Könyvtárban.

A híresen szép szegedi polgárlány egy jómódú téglagyáros gyermeke volt. Előbb önké...ntes gyakornokként dolgozott Tömörkény és Móra mellett a szegedi könyvtárban, majd Móra közbenjárására Berlinben elvégezte a könyvtárosképző főiskolát. Hazatérve Móra jobbkeze lett a könyvtárban, a Somogyi-gyűjtemény katalogizálásában is részt vett, ő hozta létre a máig használatos tárgyszókatalógust is. A Szegedi Naplóban rendszeresen jelentek meg könyvismertetései, Juhász Gyula felkérésére ő rendezte a Szegedi Munkásotthon könyvtárának anyagát.

A kedvéért órákat töltöttek az olvasóteremben a Szegeden élő vagy ott időző művészek. Juhász Gyula verset írt hozzá (Exlibris -Ágotának), Moholy-Nagy László portrét festett róla, Balázs Béla pedig róla írta "Kalandok és figurák" című novellagyűjteményének egyik darabját. Legfontosabb ihletadója azonban Móra Ferencnek volt. A negyvenéves írót nem is nagyon titkolt vonzalom fűzte a nála majd húsz évvel fiatalabb lányhoz. Róla mintázta a „Négy apának egy leánya” című regényének főszereplőjét, Angyalkát, a postáskisasszonyt, akibe reménytelenül beleszeret egy idősödő régész, de a lányt végül más szökteti meg. Fischof Ágota1923-ig volt a Somogyi Könyvtár dolgozója, majd férjhez ment Hézer Béla orosházi bankigazgatóhoz, és elhagyta a könyvtárat.
forrás:Nyáry Krisztián
 
 

Nincsenek megjegyzések: